Karel Kosík a umělecká literatura - Šerek, Jan (2006)
Tato práce se pokouší přiblížit, jakým způsobem pracuje český filozof Karel Kosík ve svých esejích s odkazy na uměleckou literaturu. V první části je stručně vyložena Kosíkova obecná teorie umění. Ve druhé části je podán přehled nalezených odkazů na literární díla a navrženo jejich rozčlenění. Ve třetí části jsou pak u trojice vybraných autorů (Kafka, Hašek, Goethe) blíže popsány Kosíkovy interpretace jejich díla a naznačeny souvislosti těchto interpretací s jeho teorií umění.