Postoje USA vůči OSN po skončení studené války - Matějová, Věra; Suchý, Petr, 1970-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2006)
Cílem práce je analýza amerických postojů vůči OSN po skončení studené války. Hlavní pozornost bude věnována administrativám B. Clintona a G. W. Bushe. Na základě analýzy vybraných zahraničně-politických událostí (např. Bosna a Hercegovina, Kosovo, Irák 2003) bude učiněn pokus korigovat hojně rozšířený názor, že Clintonovu administrativu je možné spojovat pouze s multilateralismem, zatímco Bushovu pouze s unilateralismem. Cílem práce bude rovněž dále dokázat, že změna na postu prezidenta a výměna demokratické administrativy za republikánskou neměla na postoje USA vůči OSN výraznější dopad, tedy že přístup zůstal vesměs skeptický.
USA and the U.N. in the Post-Cold War Era. Analysis of the relationships between the U.N. and the administrations of George Bush Sr., Bill Clinton and George Bush Jr.
Vedoucí práce: Petr Suchý.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: Organizace spojených národů; bezpečnostní politika; mezinárodní vztahy; politické názory a postoje; světová politika; international relations; political views and attitudes; security policy; world politics; Spojené státy americké; United States; diplomové práce