Volby do Evropského parlamentu z pohledu teorie druhořadých voleb - Bohdálek, Miroslav, 1979- (2006)
Teorie druhořadých voleb je v současnosti převládající teorií pro popsání a vysvětlení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Tato práce má dva cíle. V první, teoretické části je popsána cesta, která vedla k zavedení přímých voleb do Evropského parlamentu, ale se zatím chybějícím jednotným volebním systémem. Dále je zde popsán vývoj teorie druhořadých voleb a některé studie, které aplikovaly její hypotézy. Hlavní, praktická část této práce se soustřeďuje na testování této teorie na všech výsledcích voleb do Evropského parlamentu od roku 1979. Pro testování je použita regresní analýza, což je statistická metoda umožňující měřit závislosti mezi různými proměnnými. Konkrétně je touto analýzou zkoumána volební účast ve volbách do Evropského parlamentu a její rozdíl oproti volbám do parlamentů národních a dále také rozdíly mezi zisky stran na národní a evropské úrovni.