Ruská federace a její politicko-ekonomický vliv ve střední a východní Evropě přeměna dřívějšího sovětského vojensko-politického vlivu v politicko-ekonomické zájmy současné Ruské federace - Strejček, Petr, 1967- (2006)
Ruská federace, jako dědic Sovětského svazu, znovu vstupuje na hlavní scénu současných mezinárodních vztahů. Každá velmoc vede jinou politiku k jiným regionům. Zrod nového ruského státu a jeho politicko-ekonomické zájmy v regionu střední a východní Evropy (SVE) jsou předmětem zkoumání této práce. Kreml s ochotou přijal výhody a možnosti tržního prostředí v Evropě i jinde ve světě. Ovšem své hlavní obchodní jednotky nejenže neprivatizoval, ale využívá jejich dominance pro státní účely. Konkrétní důsledky takového stavu, pro jednotlivé země SVE, jsou také výstupem diplomové práce.