Percepce manželství, plození dětí a rodičovství v ČR na počátku třetího tisíciletí - Klinkáček, Jiří (2006)
Počátkem devadesátých let došlo v České republice k výraznému snížení demografických měr sňatečnosti a porodnosti. Tato práce se na tento jev dívá optikou teorie reflexivní modernity Ulricha Becka, kterou propojuje s konceptem druhé demografické tranzice. Současné trendy v demografickém chování českého obyvatelstva poté dává do souvislosti s demografickými procesy, které proběhly v západní Evropě během šedesátých a sedmdesátých let a v jejich kontextu se zabývá současnými trendy v reprodukčním chování České populace Vychází z předpokladu, že podmínkou pro transformaci tradičního pojetí rodiny je přítomnost rozvinuté kapitalistické tržní ekonomiky. Ve středu zájmu se pak nachází postoje obyvatelstva k jevům nesezdaného soužití, poklesu hodnoty manželství, stoupajícího počtu rozvodů a různých faktorů na sňatečnost a porodnost V praktické části na základě statistické analýzy dat souboru zjišťuje postoje Českého obyvatelstva k jevům a trendům reprodukčního chování v ČR. Zabývá se zejména.