Prarodičovství v dětské kresbě psychologický nástroj v sociologii - Gabrielová, Alexandra, 1981- (2006)
Cílem této studie s názvem "Prarodičovství v dětské kresbě-psychologický nástroj v sociologii" bylo zmapovat šířku a komplexnost informací v dětské kresbě a potvrdit vhodnost kvantitativní metodologie, která kombinuje psychologický nástroj s demografickými údaji a také doplňujícími údaji o dětech \x{2013} autorech kresby (ve věku od 11 do 15 let). Závěry studie ukazují, že komplexnost informace o prarodičích, kterou předložily děti skrze kresbu, není závislá na četnosti kontaktu dětí s prarodiči. Při porovnání dat z dětské kresby s demografickými charakteristikami, kterými bylo pohlaví dítěte, věk a lokalita původu (město nebo vesnice), bylo nalezeno několik zajímavých závěrů. Při porovnání věku autorů kreseb se ukázalo, že starší děti (ve věku 14 a 15 let) vnímají prvky ze skupiny vizuálních indicií stáří a zhoršených schopností více komplexněji než mladší děti (ve věku 11 a 12 let). Pohled dětí na prarodiče neukazuje přítomnost typicky mužských nebo ženských aktivit nebo rol.