Hudební vysílání brněnského rozhlasu v letech 1945-1958 - Kabourková, Kateřina (2006)
Předmětem diplomové práce bylo hudební vysílání brněnského rozhlasu v letech 1945 \x{2013} 1958 V psaní práce jsem použila dvě základní metody, historickou a statickou. V prvních kapitolách jsem popsala politickou situaci v Československu, její dopad na kulturní život a chod Československého rozhlasu. Podrobněji jsem popsala tyto dílčí aspekty, které zásadně zasahovaly do podoby vysílání: kádrovou politiku, budovatelské závazky a problematiku cenzury. Následující kapitoly se už věnují přímo hudebnímu vysílání. Nejprve jsem popsala jednotlivé hudební žánry, hudební tělesa brněnského rozhlasu a činnost ústřední hudební redakce. V dalších kapitolách jsem se už zaměřila konkrétně na hudební vysílání brněnské stanice. To je popsáno po jednotlivých letech, přičemž je ke každému roku připojen program dvou týdnů daného roku, na základě kterých jsem vytvořila grafy ukazující percentuelní zastoupení jednotlivých druhů hudby. Ty jsou rozdělené podle dobové nomenklatury na hudbu vážnou, populární, leh