Erich Kästner - Kinderliteratur - Rozbořilová, Ludmila (2006)
Ve své diplomové práci se zabývám knihami a romány pro děti Ericha Kästnera (1899-1974) od prvních románů z přelomu dvacátých a třicátých let až k posledním románům z poloviny šedesátých let, které napsal pro svého syna Thomase. Kromě analýzy jednotlivých knih se věnuji okrajově i tvorbě dalších dětských autorů z doby Výmarské republiky a celkovému kulturnímu ovzduší tohoto období. Důležitou součástí je i rozbor Kästnerovy autobiografie Als ich ein kleiner Junge war (1957). Autorovy zážitky z dětství se promítají do většiny jeho dětských románů, jejich hrdinové se podobají malému, byť stylizovanému Erichovi.