Bude Evropa národem jedináčků? - Bártová, Kateřina (2006)
Tato práce se zabývá charakteristickými znaky lidí, kteří si přejí mít jedináčka. Po shrnutí demografického vývoje v České republice uvádím teorie, které vysvětlují demografické změny, ke kterým u nás došlo po roce 1989. Jedna kapitola stručně pojednává o tom, co může jedináček lidem přinést. Praktická část je věnována sekundární analýze dat mezinárodního komparativního výzkumu Population related Policy Acceptance II (PPA II), který proběhl v letech 2000 až 2003 ve 14 evropských zemích. Analyzován byl vzorek respondentů z České republiky, Nizozemí, Rakouska, západního a východního Německa a Maďarska. V demografických charakteristikách se země velmi neodlišovaly. Největší odlišnost, která byla nalezena, byla ve vnímané hodnotě dítěte mezi jednotlivými zeměmi. V západních zemích byla hodnota dítěte vnímána méně než ve východních.