Užití matematických metod při analýze vokální metodiky Janáčkových oper - Lukešová, Andrea, 1978- (2006)
Obsah práce: Aplikace matematických metod při analýze vokální melodiky šesti Janáčkových oper \x{2013} Počátek románu (1891), Její pastorkyňa (1903), Osud (1905), Káťa Kabanová (1921), Věc Makropulos (1925) a Z mrtvého domu (1928) umožnily dokonalejší utřídění a poznání materiálu vokální melodiky daných oper a vzniklý statistický přehled jednotlivých melodických vztahů detailnější a objektivnější poznání a především nalezení specifik a zákonitostí Janáčkovy vokální melodiky operního typu, které jsou velmi často těžko zjistitelné sluchovou zkušeností z poslechu skladby.