Teorie hudební výchovy a britský hudebně vzdělávací systém - Taylor, Daniela (2006)
Teorie hudební pedagogiky dodává praxi mnohé závažné podněty. Jejím úkolem je hledat nové formy k rozvoji hudebnosti dětí a mládeže i ve vzájemném mezinárodním ovlivnění hudebních pedagogik. Současná hudební výchova by neměla zavírat oči před novými fenomény v oblasti hudby a hudební kultury a ani před novými funkcemi hudby, zároveň by měla vést mladé posluchače k co nejintenzivnějšímu a nejhlubšímu vnímání hudby. Ten, kdo žije hudbou a s hudbou se naučí rozumět i pluralitě hudby \x{2013} žánrové, stylové, vkusové apod., zároveň se stává schopný odevzdat svůj zájem o hudbu i dalším lidem. Výzkumy výsledků britské hudební výchovy a porovnání našeho a britského školství zřetelně poukazují na silné a slabší stránky hudebního školství ve Velké Británii a na diferenciace mezi státním a soukromým, nezávislým školstvím. V době multikulturality a plodného vzájemného ovlivňování jednotlivých kultur lze konstatovat, že britské školství má schopnost přijímat a absorbovat podněty z dalších sfér.