Analýza publika televizního sportovního vysílání optikou genderu - Pokorná, Jana (2007)
Práce je prezentací výzkumu užívání a recepce sportovního televizního vysílání zaměřeného na publikum kategorizované primárně podle pohlaví. Hlavním cílem je jednak načrtnout strukturu českého publika sportu v televizi vzhledem k jeho základním socio-demografickým charakteristikám na celospolečenské úrovni, dále pak u jedné ze sociálních skupin tohoto publika, u vysokoškolských studentů a studentek vybraných oborů ve věku 18-25 let, blíže prostřednictvím dat získaných z dotazníkového šetření specifikovat konkrétní způsoby, obsahové preference, motivace a předpoklady sportovního diváctví, a v neposlední řadě také na úrovni kvalitativní představit spektrum individuálního užívání sportovních obsahů u sice minoritního, ale pro záměry studie zajímavějšího, publika ženského. Studie představuje v praktické analýze spojení mediální, genderové a sportovní problematiky, které je rozvíjeno především na pozadí porovnávání odlišností mužské a ženské recepce specifického žánru sportovní televizní pr.