Služba internetového poradenství jako nástroj práce s klientem. - Ptáček, Ladislav (2007)
Bakalářská práce se věnuje internetovému poradenství jako novému poradenskému nástroji, který reaguje na moderní trendy a významné proměny forem mezilidské komunikace. V teoretické části se věnuje současné podobě e-mailové formě internetového poradenství, popisuje jednotlivé formy internetového poradenství, vývoj terminologie, shrnuje jeho dosavadní vývoj a reflektuje současný stav teoretických tezí o internetovém poradenství. Text se také opírá o etický kodex internetového poradenství a legislativní rámec sociálního poradenství zákona účinného od ledna 2007. Jednou z hlavních otázek je, zda-li je internetové poradenství legitimním poradenským nástrojem a zda-li je možné tohoto nástroje využít také v poradenské praxi sociální práce. V praktické části výzkum srovnává podobu internetového poradenství s poradenstvím face to face, věnuje se hranicím, možnostem a principům internetového poradenství. Ke srovnání s face to face poradenstvím autor využívá obecného poradenského .