Globální změna klimatu jako sociální konstrukt - Vladyka, Milan (2006)
Práce se pokouší zmapovat diskurz globální změny klimatu a zasadit zprostředkování a interpretaci tohoto problému do kontextu sociální konstrukce reality. Za pomoci kvalitativních metod detailně mapuje charakter diskurzivního prostoru globální změny klimatu a s využitím specifického konceptuálně-analytického aparátu jej zkoumá ve dvou úrovních. První z nich je úroveň médií, resp. reprezentace a zprostředkování tohoto problému. Druhou úroveň analýzy pak představuje reflexe změny klimatu ze strany komunikačních partnerů. Text v rámci diskurzivní analýzy médií postupně popisuje a ilustruje způsob jakým se otázka změny klimatu postupně etablovala a stala se součástí mediální agendy. Na základě podrobné ilustrace analyticky abstrahovaných fází tak skládá podrobný obraz vědění globální změny klimatu, zprostředkovávaného českými médii v průběhu 10 let. V rovině interpretací aktérů pak text detailně ilustruje jejich vztah komunikačních partnerů právě k mediální reprezentaci problému, představ.