Jak dospět k dospělosti? otázka prodlužované tranzice z mládí do dospělosti - Hranička, Jan (2006)
Práce představuje klíčová dilemata současné sociologické diskuze o tématu dospívání a formování identity mladých lidí v institucionálním historickém kontextu pozdní modernity. Předmětem práce je v konceptuálním rámci rizikové společnosti a individualizace instituce oddalované tranzice z mládí do dospělosti. Práce odpovídá na otázku, jakým způsobem prodlužování doby semizávislosti v procesu tranzice do dospělosti ovlivňuje proces hledání a utváření identity mladých lidí. Osou výkladu je ambivalence mezi perspektivou rozšiřování možností individuálního sebevyjádření na jedné straně a nebezpečí či realitou sociální a ekonomické marginalizace na straně druhé. Práce poukazuje na provázanost institucionálního historicko-sociálního kontextu pozdně moderní společnosti (problematika rapidní sociální změny) s prodlužovanou tranzicí z mládí do dospělosti. Zmíněná diskuze předkládá přehled sociologicky významných faktorů, které zmíněný proces \x{2013} a jeho výsledky \x{2013} ovlivňují nebo mohou ovlivňovat. Z .