Formovanie modernej subjektivity podľa Maxa Webera - Horský, Juraj (2007)
Predkladaná práca sa zaoberá formovaním modernej subjektivity v kontexte teórie racionality a racionalizácie Maxa Webera. Vychádza predovšetkým zo state Protestantská etika a duch kapitalizmu, kde Weber naznačuje utváranie osobnostného typu, ktorý sa vyznačuje špecificky racionalizovaným, metodickým štýlom života. Takýto osobnostný typ aproximuje k Weberovmu morálnemu ideálu - osobnosti. Etablovanie vedeckého obrazu sveta podľa Webera život moderného človeka značne problematizuje. Moderná veda odkúzluje svet, zbavuje ho iracionálnych síl, čím sa svet stáva vypočítateľnejším. Na druhej strane ho zbavuje zmyslu, ktorý sama z vlastných zdrojov nedokáže generovať. S dekonštrukciou náboženského obrazu sveta zároveň akcelerujú racionalizačné procesy, ktoré sa prejavujú v diferenciácii a vzrastajúcej autonomizácii hodnotových sfér. Nezmieriteľný boj týchto sfér, zásadná Weberova diagnóza modernity, vytvára nutnosť voľby medzi ich kolidujúcimi nárokmi. Weber nehľadá únik z takéhoto racionalizo.