Sociolog jako symbolický analytik? (absolventi a absolventky sociologie na trhu práce) - Galčanová Batista, Lucie, 1980- (2006)
V kvalitativní studii jsme se zabývali zkušenostmi absolventů a absolventek oboru sociologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně s přechodem ze studia do zaměstnání. Na základě hloubkových rozhovorů, které nám umožnily vhled do jejich vlastních interpretací určitého životního období, jsme se pokusili vykreslit plastický obraz jejich životních strategií, pracovních pozic, různých pracovních zkušeností a v neposlední řadě jsme se věnovali také zpětné reflexi studiem nabytých znalostí a dovedností ve vztahu k placené práci. Teoretickým vodítkem nám byl koncept symbolického analytika formulovaný Robertem Reichem v knize Dílo národů: Příprava na kapitalismus 21. století, který spolu s dalšími relevantními teoriemi podrobně uvádíme v první, teoretické části práce. Její druhá část je věnována analýze získaných dat a třetí část se samostatně věnuje specifikům kvalitativního výzkumu, výhodám a úskalím použité metodologie a vlastní výzkumné skepsi.