Tradiční vs. nová sociální hnutí proměny emancipačního projektu moderny - Navrátil, Jiří, 1980- (2006)
Práce se zabývá problémem dis-/kontinuity osvícenského emancipačního projektu u současných nových sociálních hnutí. Vychází z identifikace dvou hlavních diskursivních zdrojů moderního projektu \x{2013} tj. liberálního a radikálního politického programu \x{2013} a snaží se posoudit, jaká je s ohledem na ně povaha nových sociálních hnutí v pozdní modernitě. Silný důraz je přitom kladen na výběr vhodného metodologického rámce, který by umožnil spojit normativní povahu kolektivního jednání se sociální realitou. Po představení kritických ohlasů na koncept nových sociálních hnutí jsou zvoleny a využity teoretické přístupy A. Melucciho a J. Habermase, které jsou schopny komplementárně uchopit jak makro-sociální, tak i mikro-sociální aspekty proměny pozdně moderních společností. Umožňují tak současně pochopit také charakter novosti nových sociálních hnutí, a tedy i jejich odlišnost od sociálních hnutí rané modernity. Tyto přístupy jsou dále upřesněny s ohledem na současné sociální trendy kolektivního jednán.