Judikatura soudů Evropské unie v oblasti základních práv - Grygar, Jiří, 1978- (2007)
Disertační práce se zabývá vztahem komunitárního právního řádu k oblasti ochrany základních lidkých práv a jejich následné reflexi v rozhodovací činnosti Soudního dvora Evropských společenství a Soudu první instance. Práce se zabývá historií vzniku komunitárněprávní dogmatiky lidských práv, prvotním uznáním základních práv v judikatuře komunitárních soudů, vlivem unijních kodifikačních tendencí (Charta základních práv EU, návrh Smlouvy zakládající ústavu pro Evropu)na judikaturu v oblasti základních práv. Práce dále rozebírá vzájemné působení různých mezinárodních systémů ochrany lidských práv a jejich případný odraz v komunitárním systému ochrany základních práv.