Životní situace klientů s mentálním postižením v ústavu sociální péče a v chráněném bydlení podle toho, jak sociální pracovníci ve své praxi reflektují pojem kvalita života - Boutlelisová, Eva; Čechová, Jana, 1980-; Masarykova univerzita. Katedra sociální politiky a sociální práce (2007)
Název práce: Životní situace klientů s mentálním postižením v ústavu sociální péče a v chráněném bydlení podle toho, jak sociální pracovníci reflektují ve své praxi pojem kvalita života Autor: Eva Boutlelisová Vedoucí práce: Mgr. et Mgr. Jana Čechová Cílem bakalářské práce bylo objasnit, jak reflektují sociální pracovníci ve dvou různých typech zařízení \x{2013} chráněném bydlení a ústavu sociální péče - kvalitu života lidí s mentálním postižením. Hodnocení bylo provedeno ze dvou hledisek. Jednak bylo zjišťováno, jak si sociální pracovníci představují kvalitní život mentálně postižených lidí a jednak, v kterých oblastech a jak pomáhají svým klientům jejich život zkvalitňovat. Kvalitativní výzkum provedený formou rozhovorů s pracovníky obou organizací přinesl tyto výsledky: Téměř u všech sociálních pracovníků převládal názor, že spokojený a kvalitní život pro klienty s mentálním postižením znamená žít normálním, běžným způsobem života jako lidé bez postižení. K takovému životu patří spokoj.
The aim of this thesis was to clarify how the social workers in two different types of institution \x{2013} in sheltered housing and social care institution- reflexy the quality of life of people with mental retardation. The evaluation was done from two viewpoints. First, it was being found how social workers imagine a high-quality life of people with mental retardation, second, in which areas and how they help to their clients to improve their lives. The qualitative research was done interviewing employees of both organizations. It brought these conclusions: Almost all social workers think that satisfied and high-quality life for people with mental retardation means to live normal life like other people without disablement. A life like this means: satisfaction in interpersonal relations, work, housing, hobbies. Further, the research focuses on finding out the extent of support provided to clients by social workers in different areas of life. The research included these aspects of life: emot.
Vedoucí práce: Jana Čechová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: chráněné a podporované bydlení; kvalita života; osoby s mentálním postižením; ústavy sociální péče; long-term care facilities; people with mental disabilities; quality of life; sheltered housing; bakalářské práce