Životní situace klientů s mentálním postižením v ústavu sociální péče a v chráněném bydlení podle toho, jak sociální pracovníci ve své praxi reflektují pojem kvalita života - Boutlelisová, Eva (2007)
Název práce: Životní situace klientů s mentálním postižením v ústavu sociální péče a v chráněném bydlení podle toho, jak sociální pracovníci reflektují ve své praxi pojem kvalita života Autor: Eva Boutlelisová Vedoucí práce: Mgr. et Mgr. Jana Čechová Cílem bakalářské práce bylo objasnit, jak reflektují sociální pracovníci ve dvou různých typech zařízení \x{2013} chráněném bydlení a ústavu sociální péče - kvalitu života lidí s mentálním postižením. Hodnocení bylo provedeno ze dvou hledisek. Jednak bylo zjišťováno, jak si sociální pracovníci představují kvalitní život mentálně postižených lidí a jednak, v kterých oblastech a jak pomáhají svým klientům jejich život zkvalitňovat. Kvalitativní výzkum provedený formou rozhovorů s pracovníky obou organizací přinesl tyto výsledky: Téměř u všech sociálních pracovníků převládal názor, že spokojený a kvalitní život pro klienty s mentálním postižením znamená žít normálním, běžným způsobem života jako lidé bez postižení. K takovému životu patří spokoj.