Taxonomie grampozitivních koků a typizace vybraných skupin - Nováková, Dana, 1978-; Sedláček, Ivo, 1958-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2006)
Předkládaná disertační práce se zabývá identifikací a typizací novobiocin rezistentních stafylokoků. Tyto stafylokoky náleží do skupiny koaguláza negativních druhů. Jsou převážně nepatogenní či podmíněně patogenní, proto se jim v klinické mikrobiologii nepřikládá velký význam. Běžně se vyskytují na kůži a sliznici savců a ptáků a některé druhy jsou významné také pro jejich využití v potravinářském průmyslu. Kmeny stafylokoků pocházející z klinického humánního a veterinárního materiálu, ze živočišných vzorků, živočišných produktů a z prostředí (celkem 82 kmenů) byly testovány na základě biochemických vlastností a pomocí molekulárně-biologických metod. Biotypizace byla provedena pomocí komerčních souprav (API Staph, ID32 Staph, STAPHYtest 16 a API ZYM) a konvenčních biochemických testů. Pro zjištění vnitrodruhového a mezidruhového polymorfismu testovaných kmenů byla zvolena ribotypizace za použití EcoRI a HindIII restrikčních endonukleáz a značené sondy komplementární k 16S a 23S rR.
The present dissertation thesis is focussed on identification and typing of novobiocin-resistant staphylococci. These staphylococci are coagulase-negative species, which are common inhabitants of skin and mucous membranes of mammals and birds. They were generally considered as low-pathogenic or occasional pathogens in past. Some of them are successfully used in the food industry. Strains isolated from human and veterinary clinical material, animals, diary products and environmental specimens were tested based on biochemical properties and using molecular biological methods. Biotyping was done by commercial kits (API Staph, ID32 Staph, STAPHYtest 16 and API ZYM) and conventional biochemical tests. Ribotyping done using EcoRI and HindIII restriction endonucleases and digoxigenin-labelled probe complementary to 16S and 23S rRNA was used for determination of intraspecies and interspecies differentiation. Further characterization of the tested strains was done by whole-cell protein anal.
Vedoucí práce: Ivo Sedláček.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: mikrobiologie -- analýza; novobiocin; ribotypizace; Staphylococcus; microbiology; disertace; dissertations