Identifikace bakterií pomocí profilu mastných kyselin - Krejčí, Eva, 1974- (2006)
Tato disertační práce se zabývá možnostmi identifikace bakterií pomocí rozdílů ve složení mastných kyselin. Klinické izoláty rodu Aeromonas a skupiny Burkholderia cepacia komplex byly identifikovány na základě kombinace výsledků fenotypových (fenotypová identifikace, analýza mastných kyselin) a genotypových metod (ribotypizace, analýza částečné sekvence genu pro 16S rRNA, recA PCR). Využití mastných kyselin k odlišení zástupců výše uvedených taxonů bylo hodnoceno zpětně pomocí srovnání profilů či jednotlivých zastoupených mastných kyselin. Na základě získaných výsledků lze potvrdit, že mastné kyseliny mohou být využity k jednoznačnému odlišení fenotypově příbuzných zástupců a případně i ke zpřesnění identifikace v rámci jmenovaných bakteriálních taxonů. Zařazení Aeromonas agaru do rutinního vyšetřování zvýšilo záchyt aeromonád ze vzorků stolic; analýza mastných kyselin může sloužit k potvrzení rodové identifikace \x{2013} odlišení rodů Aeromonas (přítomnost mastné kyseliny iso-C17:1 w9c) a Vi.