Podpora Mezinárodního trestního soudu u nových členských států EU ve vztahu k jejich vazbám na USA - Typlt, Jan (2006)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda existuje závislost mezi vztahem dvanácti nových členských zemí EU (tady deseti stávajících a Bulharska s Rumunskem, co přistoupí k 1. lednu 2007) ke Spojeným státům a jejich podporou Mezinárodnímu trestnímu soudu. Zkoumaný soubor zemí byl vybrán tak, aby jejich počet byl vhodný pro práci tohoto rozsahu, státy jsou navíc poměrně sourodé. Porovnání se situací ostatních nových členů EU by mohlo částečně objasnit, proč se Česká republika jako poslední země v regionu nestala smluvní stranou Římského statutu. Předpokladem je, že američtí spojenci se nechají ovlivnit záporným postojem USA k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ten ozřejmuje samostatná kapitola) a budou vykazovat menší snahu plně se zapojit do činnosti této nové instituce určené k trestání nejtěžších zločinů podle mezinárodního práva.