Diplomatická a konzulárna ochrana v kontexte občianstva Únie - Frasch, Ivan (2006)
Predkladaná bakalárska práca sa zaoberá inštitútom konzulárnej ochrany poskytovanej diplomatickými či konzulárnymi orgánmi ktoréhokoľvek členského štátu Únie v prospech príslušníkov členských štátov nemajúcich v tretej krajine svoje zastúpenie. Tento inštitút vytvára integrálnu súčasť európskeho občianstva, ide však o element doposiaľ odbornými kruhmi zanedbávaný. Hlavným cieľom práce je posúdiť efektívnosť a skutočný význam inštitútu konzulárnej ochrany občanov Únie, poukázať na jeho súčasné limity a zamyslieť sa nad jeho eventuálnym rozvojom v budúcnosti.