Telomery a telomeráza v onkologii - Maláska, Jan, 1975- (2007)
Telomery jsou specializované nukleoproteinové struktury chránící konce lineárních chromozomů. Tyto struktury jsou složeny z repetitivních sekvencí hexamerické DNA bohaté na guaninové báze. Navíc jsou zde specifické proteiny, které jsou navázané na telomerickou DNA. Úloha telomer je nejem ochrana chromozomů před zničením a degradací, ale zachování určité délky telomer je nezbytné k trvalé proliferaci buněk, zejména germinálních a nádorových. Délka telomer a tudíž i jejich stabilita je v drtivé většině zajišťována aktivací telomerázy. Zkoumáním mnoha druhů nádorových buněk a tkání bylo mnohokráte ukázáno, že aktivace telomerázy je silně asociována s nádory. Stále se zlepšující znalosti stran telomerové biologie naznačují, že eventuální manipulace s telomerami a telomerázou by mohla vést ke klinicky významným aplikacím v oblasti nádorové diagnostiky, prevence a léčby.