Estetické čtení Goffmanovy knihy "Všichni hrajeme divadlo" - Procházka, Marek; Osolsobě, Petr, 1962-; Masarykova univerzita. Seminář dějin umění (2006)
Cílem práce "Estetické čtení Goffmanovy knihy Všichni hrajeme divadlo" je poukázat na estetickou rovinu jako jeden ze základních aspektů dramatizace každodenní činnosti. Východiskem je Goffmanův dramaturgický model sociální interakce, na nějž je aplikována teorie ostenze Iva Osolsobě a obecné vymezení estetikcé normy Jana Mukařovského. Tato metoda výkladu je dále podpořena srovnáním s knihou finského estetika Ossi Naukkarinena "Aesthetics of the Unavoidable" o estetice vzhledu
The aim of my BA thesis "Aesthetic reading of the Goffman's book The Presentation of Self in Everyday Life" is to point out the fact that aesthetics plays a crucial role in dramatization of everyday life. The basis is formed by Goffman's dramaturgical model of social interaction, on which the theory of ostension, developed by Ivo Osolsobě, and the understanding of aesthetic function of Jan Mukařovský can be applied. This method of understanding is further enhanced by and compared to Ossi Naukkarinen's account on human appearance "Aesthetics of the Unavoidable"
Vedoucí práce: Petr Osolsobě
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2007
Keywords: Goffman, Erving, -- 1922-1982; 20. století; sociologové -- Spojené státy americké -- 20. století; interakcionismus; sociální interakce; sociologists -- United States -- 20th century; interactionism; social interaction; bakalářské práce; bachelor's theses