Distribuce makrozoobentosu a stanovištní preference na pěnovcových prameništích - Polášková, Vendula (2006)
Cílem této práce bylo popsat druhovou skladbu a strukturu společenstva makrozoobentosu pěnovcového prameniště s extrémním srážením pěnovce v PR Bílé potoky v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Byly vyhodnoceny změny v celkové abundanci a složení společenstva v podélném profilu prameniště o délce asi 400 m. Zároveň byla vypracována rešeršní studie k tomuto tématu. Celkem byly odebrány 3 série vzorků (duben, červenec a říjen 2005) z pěti úseků v podélném gradientu prameniště. Při vzorkování byly také měřeny některé fyzikální a chemické faktory.V podélném gradientu prameniště byl zjištěn růst celkové abundance makrozoobentosu směrem po proudu. Podél toku prameniště byly zjištěny změny ve složení společenstva. Nejpočetnější potravní skupinou byli kouskovači, což bylo dáno vysokým podílem CPOM.