Hlístice sladkovodních ryb Afriky - Mašová, Šárka, 1983- (2006)
Hlístice sladkovodních ryb Afriky Metody studia rybích hlístic zahrnují lokalizaci parazitických hlístic v rybách, izolaci a způsob fixace, uchování a morfometrické studium hlístic. Barvení a montování je také důležitá část těchto metod. Studium životních cyklů a kultivace rybích hlístic jsou velmi důležité pro pochopení někdy velmi komlikovaných vztahů mezi hostiteli a jejich parazity. Morfologie hlístic je důležitá pro jejich taxonomii, protože je stále hlavním prostředkem pro identifikaci těchto parazitů. Check list shrnuje dostupné informace o parazitických hlísticích afrických sladkovodních ryb od nejstaršího data prvního známého nálezu (Wedl 1861) po rok 2005. Informace jsou prezentovány ve formě parazithostitel a hostitel-parazit list. Je zde zahrnuto 82 jmen druhů hlístic náležejících do 40 rodů a 17 čeledí. Tyto hlístice jsou zaznamenány ze 130 determinovaných ryb. Ze všech nálezů bylo v Senegalu nalezeno 13 druhů hlístic z 11 rodů a 7 čeledí.