Fenomén lhaní v prostředí internetu - Štindlová, Sylvie (2006)
Práce se zabývá fenoménem lhaní v prostředí internetu. Autorka nejprve obecně definuje lež a motivy, které k ní vedou, později se přesouvá k tématu specifik internetu jako prostředí pro komunikaci. Ty mají na lidskou komunikaci významný dopad a jsou rovněž klíčovým faktorem pro výskyt lhaní na internetu. Mezi uživateli je značně rozšířeno tvrzení, že internet je prostředím, kde se mnoho lže. Umožňuje totiž experimenty nebo druhy klamání, které by v komunikaci tváří v tvář proběhnout nemohly a které je velmi těžké odhalit. Provedený výzkum má explorativní charakter, přičemž bylo použito kvalitativního přístupu: pomocí metody zakotvené teorie proběhla analýza polostrukturovaných rozhovorů. Ústředními kategoriemi, které vyplynuly z provedeného výzkumu, byla důvěryhodnost chatu, rozpoznání lži a význam chatové komunikace. Jejich provázanost lze shrnout takto: ačkoliv uživatelé chatů připouštějí vysokou míru výskytu lži v tomto prostředí, pokud nenarazí na velmi zjevnou formu klamání v p.