Interpretace genderových vztahů ve feministických pohádkách u předškolních dětí - Horynová, Karolina (2006)
Cílem předkládané práce je přispět k diskusím v rámci sociální psychologie genderu a snaha porozumět genderově odlišné socializaci předškolních dětí prostřednictvím pohádek. Pohádky představují hlavní narativní struktury, které jsou imanentně včleňovány do ostatních socializačních praktik, a tím se stávají jedním z hlavních fenoménů dětského prožívání světa, i skrze ně děti svůj svět re-konstituují a interpretují. Otázkami, na které se snaží tato práce odpovědět, jsou, jak děti interpretují genderově netradiční příběhy, jak chápou a přijímají takovýto text a do jaké míry jsou schopny se identifikovat s postavami příběhu. Genderově netradiční pohádku chápe tato práce jako příběh měnící obvyklý obraz aktivních mužských hrdinů. Hlavní hrdinkou je žena, která se vymyká klasickým ženským rolím (čekání na prince, vysvobození, péče o vzhled, pasivita, domácí práce), a zásadně je také měněna obvyklá struktura děje, zejména zakončení, místo svatby je zvolena jiná alternativa. Na základě tohoto .