Analýza psychosociálních potřeb klientů v domově Na půli cesty - Beranová, Eva (2006)
Tématem této práce je analýza psychosociálních potřeb klientů v domě na půli cesty. Jde o kvalitativní analýzu založenou na metodě zakotvené teorie. Práce si klade za cíl zjistit úroveň uspokojování psychosociálních potřeb klientů v domě na půli cesty a lépe tak pochopit situaci a šance těchto mladých lidí zapojit se do běžné společnosti. Klienti domů na půli cesty jsou mladí lidé v období pozdní adolescence či rané dospělosti, kteří opouštějí po dosažení plnoletosti brány dětských domovů. Díky mnoha již známým rizikům ústavní výchovy, jakými je např. psychická deprivace nebo ústavní závislost, nejsou tito lidé dostatečně vybaveni na samostatný život ve společnosti a často se proto ocitají zpět v záchytných sociálních sítích. Domy na půli cesty pomáhají těmto lidem osvojit si důležité návyky pro úspěšné zapojení do společnosti. Pro úspěšný a spokojený život je mimo jiné důležitá právě úroveň uspokojování tzv. vyšších, psychosociálních potřeb.