Diurnální preference a rizikové chování ve střední adolescenci - Musílková, Andrea (2006)
Tato práce se zabývá disponujícími faktory rozvoje rizikového chování v období střední adolescence. Teoretická část práce shrnuje nejdůležitější z faktorů, které popsaly předešlé výzkumy, a představuje i jejich možné vzájemné interakce. Dle dosavadní literatury se zdá, že negativní vlivy okolního prostředí a vrstevnických skupiny působí na chování adolescentů pouze díky specifickým podmínkám rodinného prostředí. Toto zjištění je podstatné pro formulaci výzkumných otázek ověřovaných v praktické části této práce. Empirická část si klade za cíl potvrdit pro české podmínky zjištění prezentované v disertační práci Andersson (2001) dokládající vztah večerní preference a vyšší míry rizikového chování. A dále je cílem zjistit, zda je rozvoj rizikového chování u večerních typů ovlivněn dimenzemi řízení a volnosti jako podstatných parametrů rodinné výchovy. Potřebná data do výzkumu byla získána pomocí Kompozitní škály ranních a večerních typů, otázek Čápova Dotazníku stylu rodinné výchovy a otáz.