Informační technologie a senioři, rozdílné možnosti v přístupu k informačním technologiím a k informační výchově v ČR a ve Spojených státech amerických (stát Colorado) - Zajdl, Jiří (2006)
Diplomová práce s názvem \x{201e}Informační technologie a senioři, rozdílné možnosti v přístupu k informačním technologiím a k informační výchově v ČR a ve Spojených státech amerických (stát Colorado)\x{201c} představuje současnou situaci v oblasti informační gramotnosti a výchovy seniorů v těchto dvou státech. V teoretické části podává informace o demografickém stavu a předpokládaném vývoji populace, seznamuje s překážkami a handicapy, které vyšší věk klade seniorům v oblasti moderních informačních technologií a práce s nimi. Popisuje možnosti a rozdílné podmínky vzdělávání seniorů v této oblasti ve dvou diametrálně rozdílných zemích. Praktická část je věnována srovnání současné situace, které bylo provedeno formou výzkumu mezi organizacemi nabízejícími počítačové kurzy pro seniory, a dotazníkovým výzkumem mezi seniory v České republice a ve státu Colorado. Grafické provedení vyhodnocení výsledků potvrzuje či vyvrací hypotézy, které byly stanoveny před vlastním provedením výzkumu.