Vývoj smysluplnosti života klientů v terapeutické komunitě pro drogově závislé - Bolek, Tomáš, 1982- (2006)
Tato diplomová práce se zaměřila na prozkoumání změn v oblasti smysluplnosti života u klientů terapeutických komunit, jako v současnosti nejúčinnější metody léčby drogových závislostí. Teoretická část pojednává o metodě terapeutické komunity, zabývá se specifickou logoterapeutickou filozofickou antropologii a v ní začleněném fenoménu smyslu života a podává přehled o dosavadních výzkumech v této oblasti. Také se zamýšlí nad aplikačními možnostmi logoterapie v oblasti léčby drogově závislých. Cílem výzkumu bylo odpovědět na otázku, zda během terapie v komunitě dochází u klientu k růstu míry smysluplnosti života a případně se pokusit tento přítomný či chybějící růst blíže popsat - také na rovině dílčích aspektů smysluplnosti života. Výsledky výzkumu, zahrnující 86 respondentů z celkem šesti terapeutických komunit a pěti doléčovacích center z celé ČR, prokázaly signifikantně vyšší míru prožívání smysluplnosti života klientů na konci léčby, oproti klientům na jejím začátku. Prokázaly také s.