Ovlivnění imunity parenterální aplikací glutaminu onkologickým pacientům v kritickém stavu - Jelínek, Petr (2007)
Glutamin je aminokyselina s nejvyšší plasmatickou hladinou, která je základním energetickým substrátem pro lymfocyty, enterocyty a neutrofily. Tato aminokyselina hraje rovněž velmi důležitou roli v metabolismu aminokyselina glukozy. Deficit glutaminu je běžný zejména u nemocných, kteří jsou v kritickém stavu několik dnů, a může vést k poruchám imunity a ke zvýšenému riziku infekcí. Přibývá důkazů, že glutamin samotný nebo v kombinaci s ostatními imunonutrienty může mít pozitivní vliv na klinický výsledek a incidenci infekčních komplikací u kriticky nemocných. Glutaminem obohacená výživa nemusí však pouze redukovat incidenci infekcí na jednotce intenzivní péče, ale může být i velmi cenná v léčbě kriticky nemocných, u kterých je riziko opakovaných infekcí a tím snižovat riziko úmrtí z infekce nebo multiorgánového selhání.