Architektonika descendentního systému sluchové dráhy a její možný význam v patogenezi tinnitu - Rottenberg, Jan, 1970- (2007)
Populace 131 pacientů byla vyšetřována z hlediska manifestace tinnitu. Při vyšetření bylo měřeno skóre emocionální lability, odpověďi BAEP a MLR a byla provedena analýza 9 genetických polymorfismů receptorů descendentního systému sluchové dráhy: Taq I polymorfismu DRD2 receptoru, čtyř polymorfismů podjednotky GRIN2A a 2664 C/T polymorfismus podjednotky GRIN2B NMDA receptoru, dále byla stanovena délka CA repetitivní sekvence pro GABRß3 podjednotku GABA-A receptoru, dále 1298 A/T polymorfismus cholinergního M2 receptortu a délka repetitivní sekvence v promotoru protodynorfinového genu. Byly nalezeny následující vztahy k manifestaci tinnitu: poměr amplitud vlny V/III u mení BAEP koreloval s manifestací tinnitu (p<0,001) a amplituda vlny PA u odpovědi MLR rovnž korelovala s tinnitus skóre (p<0,001) Manifestace tinnitu rovněž závisela na genotypu CA-repetitivní sekvence pro GABRß3 podjednotku GABA-A receptoru (p=0,002), a to v populaci pacientů se symptomatologií kratší než 9 měsíců a prům.