Nezávislost soudů a soudců jako problém ústavního práva - Müller, Hubert (2006)
Diplomová práce pojednává o nezávislosti soudů a soudců z hlediska ústavního. Analyzuje její vývoj v právní filosofii a v jejím praktickém uplatňování v průběhu dějin. Dále pak v kontextu současné právní úpravy. Na tuto část navazuje popis úpravy dané problematiky v ústavách států Evropské unie. Kriticky se práce zaměřuje ve vztahu k rozboru konkrétního nálezu Ústavního soudu a ve vztahu k platům soudců.