Českobratská církev evangelická a opoziční projevy vůči normalizačnímu režimu - Přikryl, Ivo (2006)
Práce v úvodu krátkým exkurzem popisuje politickou realitu Československa v letech 1948-1989 . Jsou zde také vysvětleny základní pojmy: normalizace a opozice, se zaměřením na poziční projevy v období normalizace. Stěžejní část tvoří popis činnosti Nové orientace, opozičního proudu působícího v rámci Českobratrské církve evangelické a to zejména v oblasti normalizace. Působení Nové orientace je chronologicky rozčleněno do tří vývojových etap. Roky 1958-1969: období vzniku, teologického zaměření a prvních opozičních projevů; roky 1969-1977: období vyznačující se opozičním tlakem na režim i vedení ČCE; roky 1977-1989: období po roku 1977 spojené s aktivitou Charty 1977. V závěru práce jsou popsány aktivity StB a represe směřující k potlačení opozičních aktivit Nové orientace.