Svoboda a rovnost v liberálním pojetí - Vařeka, Kamil (2006)
Bakalářská práce se zabývá otázkou dvou závažných hodnot \x{2013} svobody a rovnosti \x{2013} a jejich významu v kontextu liberální doktríny. Hlavním cílem práce bylo srovnat pojetí svobody a rovnosti, jak se vyrýsovalo v rámci různých verzí liberální doktríny. Práce se člení do dvou hlavních částí \x{2013} teoretické části a části analyticko-komparativní. První teoretická část práce se zabývá základními pojmy a koncepty, které se aplikují v druhé analyticko-komparativní části. Teoretická část obsahuje zejména vymezení pojmů svobody (pozitivní svobody, negativní svobody, formální a účinné svobody) a rovnosti (formální rovnosti, rovnosti příležitostí, rovnosti výsledků). Jádrem bakalářské práce je analyticko-komparativní část, jejímž cílem bylo provést deskripci a komparaci vybraných verzí liberální doktríny (klasického liberalismu, neoliberalismu, neokonzervatismu, moderního liberalismu, moderní sociální demokracie a Třetí cesty) se zaměřením na hodnoty rovnosti a svobody, které byly vymezeny v teoretické .