Politický režim Singapuru - Kurian, Matej; Kopeček, Lubomír, 1975-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2006)
Zámerom práce je popis a klasifikácia politického režimu Singapuru od roku 1965 do dnešného dňa. Autor v práci na analýzu vlády Strany ľudovej akcie (Peoples Action Party) využíva v úvode priblížené koncepty autoritárskych a hybridných režimov. Historická časť práce sa zaoberá historicko-politickým vývojom pred rokom 1965 a bojom o podstatu režimu. Analýza obdobia po roku 1965 prebieha v rámci Linzovej analýzy nedemokratických režimov. Po priblížení formálnej deľby moci, práca analyzuje reálny politický život. V práci sú priblížené obmedzenia základných politických práv a neliberálne zákonné úpravy. Veľká pozornosť je venovaná volebnému procesu a vybraným úpravám, ktoré pomáhajú vládnucej strane ostať pri moci. Práca identifikuje mocenské centrá režimu a približuje jeho špecifický spôsob legitimizácie. V záver autor klasifikuje režim ako zvláštny typ mimo klasické typológie autoritárskych režimov.
The object of the thesis is description and classification of the political regime of the Singapore from 1965 to present days. Author uses concepts of authoritarian and hybrid regimes to analyze political rule of the Peoples Action party. Thesis contains theoretical part defining political regimes, historical part dealing with pre-1965 political developments. Post-1965 era is analyzed within the framework of Linzs dimension of political regimes. Formal division of power is described, and later on compared with restrictions of fundamental liberties and illiberal laws that take place on the island of Singapore. Thesis pays great attention to elections, mostly to methods that help governing party to stay in power. Thesis identifies the power-centers in the political regime and the specific way of legitimization. Finally, author classifies the regime as peculiar authoritarian regime that resists the standard classification of Linz.
Vedoucí práce: Lubomír Kopeček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: autoritativní režimy; demokracie; politický systém; authoritarian regimes; democracy; political system; Singapur; Singapore; bakalářské práce