Les châteaux de la Loire - traduction et analyse stylistique - Hajzlerová, Lucie (2006)
Cílem bakalářské práce s názvem Château de la Loire - traduction et analyse stylistique (v českém překladu Zámky na Loiře - překlad a stylistická analýza) je definovat a charakterizovat odlišné stylistické jednotky 2 nepříbuzných jazyků, francouzštiny a češtiny, použitých pro pojmenování stejné skutečnosti. Pomocí překladu z francouzštiny do češtiny a následné stylistické analýzy turistického průvodce: Zámky na Loiře, jehož autorkou je Cécile Catherine, určíme stylistická pravidla, která překladateli pomáhají při tvorbě správného překladu. Stylistická analýza této práce je zaměřena na syntaktický a lexikální plán. Je rozdělena do 3 částí. V první části určíme funkční styly, kterých autorka využila při psaní originálu a pomocí příkladů vycházejících z textu originálu i překladu popíšeme jejich charakteristické rysy. V tomto případě se jedná o styl populárně-naučný a styl literární. Ve druhé části určíme a popíšeme stylistické a expresivní konotační složky na úrovni lexikálního plánu d