Capillary electrophoresis methods development and optimization - Ben Hameda, Azdeen A. Abdullah (2006)
Abstrakt Tato disertace se zabývá aplikacemi a vývojem metod kapilární zónové elektroforézy pro analytiku přírodních produktů extrahovaných z rostlin jako je Huperzia Serrata (Huperzine A) a některými sloučeninami (polyfenoly) z šalvěje (Salvia Officinalis). Použití metod umělých neuronových sítí v kombinaci s metodou plánování pokusů je rovněž zahrnuto v této disertaci. Nové analytické postupy pro stanovení Huperzinu A ve vodných roztocích a v krevním séru byly vyvinuty za použití umělých neuronových sítí. V druhé části práce byly pak detekční limity podstatně zlepšeny a nově vypracovaný postup umožňuje detekci tohoto analytu s detekčním limitem o 2 řády nižším než při UV detekci. Tato metoda je založena na nové, dosud nepopsané reakci Huperzinu A s RBITC činidlem, reakcí pro tento typ aminu dosud nepopsanou v literatuře. Po derivatizaci Huperzinu A tímto činidlem je produkt reakce, jehož struktura byla prokázána MALDI TOF hmotnostní spektrometrií, detekován metodou laserem indukované.