Ekonomika kuřáctví v ČR - Habrová, Daniela (2006)
V disertační práci byly soustředěny údaje o ekonomických nástrojích na snížení kuřáctví, o jejich efektivitě a nákladovosti. Byl odhadnut dopad aplikace těchto nástrojů v ČR v roce 2003 na prevalenci kuřáctví a přečasnou úmrtnost způsobovanou kuřáctvím a na státní pokladnu ČR. V disertační práci byl také analyzován vliv kuřáctví v r. 2003 na ekonomiku ČR. Nejefektivnějším a nákladově nejvýhodnějším nástrojem bylo shledáno zvyšování daní z cigaret, které vede ke snížení prevalence kuřáctví. Za nejvýhodnější a nejlepší protikuřáckou politiku byla označena aplikace všech dostupných protikuřáckých nástrojů současně.