Sledování přítomnosti spirochet u larev komárů v letech 2000-2005 - Nejedlá, Petra (2006)
Tato práce předkládá výsledky studie přítomnosti spirochet v larvách komárů rodů Culex a Culiseta zjišťované metodou DFM na lokalitách Brno-Obřany a Blansko v letech 2000-2005. Celkem bylo pomocí metody DFM vyšetřeno 1185 larev z nichž na přítomnost spirochet bylo 154 pozitivních (13,00 %). Tyto pozitivní vzorky byly dále testovány pomocí metody PCR a borreliová DNA byla potvrzena u šesti vzorků (0,51 %). Otázkou zůstává zařazení ostatních neidentifikovaných spirochet, a také určení jednoho izolátu, který byl charakterizován jako neodpovídající rodu Borrelia.