Studium tvorby specifických protilátek po imunizaci různými kmeny Borrelia Afzelii - Rusňáková, Helena (2006)
Tato studie se zabývala zjišťováním vlivu imunizace třemi různými kmeny usmrcených bakterií genospecies Borrelia afzelii na tvorbu protilátek u laboratorních myší. Pokusné skupiny byly očkovány antigeny pocházejícími z: 1. klíštěte - Ixodes ricinus (BRZ 9), 2. komára - Culex (Culex) pipiens molestus (BRZ 14), 3. myšice lesní - Apodemus flavicollis (BRZ 21). Na jedné straně si klade za cíl stanovení míry výskytu antiborreliových protilátek (IgM, IgG) u laboratorních myší, na straně druhé se zaměřuje na detekci protilátek proti specifickým proteinům v séru sledovaných myší. Vzorky myších sér byly testovány metodami ELISA a Western blott. Výskyt proteinů OspA a OspC se zdá být nejvýznamnější. Výsledky poukazují, že použití borrélie stejného druhu, ale izolované z různých živočichů vedlo k tvorbě různých specifických proteinů u jednotlivých pokusných skupin.