Srovnání diagnózy cytologického a histologického vyšetření u zvířat - Jůdová, Kateřina (2006)
Článek popisuje studii srovnávající diagnózy cytologického a histologického vyšetření u 277 vzorků ze zvířat. Cílem práce bylo zjistit přesnost cytolotického vyšetření. Vzorky byly získávány v letech 2002 - 2005 převážně za pomoci Veterinární kliniky Vedilab, s.r.o. Plzeň. Vzorky na cytologické vyšetření byly odebírány převážně metodou FNABz chirurgických bioptátů nebo z postmortálně získaných orgánů. Vzorky byly rozděleny do několika skupin: kůže, mízní uzliny, játra, slezina, dutina nosní/ústní, ostatní/materiál z jiných míst. Z celkového počtu 277 vzorků bylo histologicky diagnostikováno 214 nádorových procesů a z toho 194 se cytologicky shodovalo (90,65%). Histologicky bylo určeno 45 nádorů benigních, z toho 26 (57,78%) cytologicky a 169 maligních,z toho 152 (89,94%) cytologicky. Celkem bylo histologicky určeno 33 vzorků jako zánětlivý proces, z toho 22 (66,67% ) i cytologicky. Celková senzitivita cytologického vyšetření byla 81,2.