Ovariální hyperstimulační syndrom v programu asistované reprodukce - analýza rizikových faktorů pomocí systému pro dolování znalostí z databází - Hudeček, Robert, 1970- (2006)
Cíl práce: Analýza rizikových faktorů vniku ovariálního hyperstimulačního syndromu v léčebném cyklu asistované reprodukce (AR) pomocí počítačového systému pro získávání znalostí z databází SHLUK. Rozbor dat klinického registru AR je proveden metodou ACETN. Materiál: Analyzovaný soubor zahrnuje 12 527 léčebných cyklů AR u 4 383 pacientek provedených v CAR 01 na Gynekologicko - porodnické klinice v Brně. Jsou studovány příčiny vzniku ovariálního hyperstimulačního syndromu (OHSS) a to celkem 2 456 případů (19,6 % stimulovaných cyklů). Metodika: Metoda ACETN analyzuje samostatně případy neúspěšné proti úspěšným a hledá statisticky signifikantní rozdíly mezi vstupními atributy etapy "ovariální stimulace". Diskrepance mezi vstupními parametry úspěšných a neúspěšných případů jsou statisticky testovány a automaticky jsou zobrazeny signifikantní vztahy. Výsledky: Výskyt mírného stupně OHSS byl registrován u 592 cyklů (4,7%), střední stupeň OHSS byl zaznamenán v 762 cyklech (6,1.