Kázání Petra Žitavského na Píseň písní - Pumprová, Anna, 1979- (2006)
Kázání Petra Žitavského na Píseň písní Dizertační práce se zabývá dosud nevydanou a neprobádanou sbírkou kázání Sermones de principalibus festis Petra Žitavského (z. 1339), proslulého kronikáře a opata cisterciáckého kláštera na Zbraslavi. Jak název práce napovídá, pozornost je zde věnována především promluvám na Píseň písní (o celkovém počtu 39). Tato kázání jsou v dizertaci edičně zpřístupněna (jako dodatky jsou spolu s nimi vydány také další části díla) a podrobena obsahovému rozboru - na pozadí srovnání s výkladem biblického Canticum canticorum v kázáních Bernarda z Clairvaux jsou odhalovány hlavní rysy exegeze Písně písní v pojetí Petra Žitavského. Druhým hlavním tématem práce je obecná charakteristika Sermones de principalibus festis jako celku. V jejím rámci autorka rekonstruuje kazatelskou událost, na jejímž základě zkoumaný text vznikl (prostředí vzniku, publikum, osobnost kazatele, jazyk promluv), přibližuje vztah mezi mluvenou a písemnou podobou kázání, identifikuje formu