Antioxidační mechanismy v prevenci oxidativního poškození - Komrsková, Daniela (2006)
Tvorba reaktivních metabolitů (RM) a antioxidantů je nezbytnou funkcí společnou pro všechny aerobní buňky. Za fyziologických podmínek je tvorba RM a antioxidantů v rovnováze a RM vykonávají svou fyziologickou funkci. V případě nadprodukce RM, nebo nedostatečné kapacity antioxidačního obranného systému dochází k porušení této rovnováhy a ke vzniku tzv. oxidativního stresu. Oxidativní stres je spojen s celou řadou onemocnění jako je ateroskleróza, kardiovaskulární a nádorová onemocnění, katarakt, imunologická onemocnění, diabetes mellitus apod. Antioxidanty jsou tudíž zkoumány z hlediska možné prevence a terapie těchto chorob. Chemiluminiscenční (CL) metody jsou pro svou jednoduchost, citlivost a rychlost běžně používané pro měření produkce RM a antioxidačních vlastností řady látek. Při CL měření se využívá reakce luminoforu (např. luminol, lucigenin apod.) s látkou radikálové povahy. Zkoumají se přímé vychytávací účinky vůči RM, jejich působení jako inhibitorů některých reakcí vedoucích.